Skapa en ny vana!

publicerat i Personlig utveckling, Träning;

Det här med bra och dåliga vanor i livet, det är något som jag funderar över en del. Det är svårt att skapa nya bra vanor och det är svårt att bryta gamla dåliga vanor. Iallafall för mig:) 


Ibland vill man ju gå all in liksom, gärna på en måndag. Det gör ju att söndagen lätt blir en dag då man ska hinna med alla dåligheter som man då ska sluta med på måndagen. All in där med då, fast tvärtom....

När jag gör upp sådana planer, ja många måndagar ( och söndagar ) har det ju hunnit vara i livet, då brukar det väl funka i sisådär 4 - 5 dagar kanske. Absolut inte i närheten av den tid som krävs för att en ny vana ska etableras! Oftast är det ju inte heller en vana i taget.....

Så har jag nått den här mogna åldern så att jag börjar ifrågasätta mina planer lite. Varför lyckas jag inte? 

Ok, nr 1 är lätt! Motionen, jag HATAR att svettas! På riktigt! Jag går inte igång på att ta ut mig maximalt, att bli väldigt varm, att det gör ont och jag gillar inte att ta ut mig. 

Nr 2, regelbundenhet, ja det har jag ju knappt upplevt så det får jag hoppa över;)

Nr 3, maten. Jag älskar mat! Verkligen. Och när jag begränsar mig så älskar jag mat ännu mer! Då upptar det liksom all min tid. Jag är hungrig hela tiden! 

Nr 4, jag är lat. Jag har tusen ursäkter. Hela tiden. 

Så, vid min mogna ålder, kanske jag ska rannsaka mig själv lite. Vad vill jag egentligen, och vad är viktigt för mig?

Lite kondis, det är ju viktigt. Jag vill av rent hälsomässiga skäl ta hand om mitt runda bleka tempel! Vill jag springa? Nej! Vill jag gå på gym? Nej! Simma? Nej! Cykla? Ja det kan jag tänka mig. Promenader? Absolut! Yoga? Ja, det älskar jag! 

Är det inte då bättre att jag gör sådant som jag tycker om, än sådant jag tänker att jag borde? Jo självklart! Så senaste veckan har jag tagit cykeln istället för bilen! Cyklat med leveranser. Cyklat till affären. Cyklat till studion. Det går inte så fort, det får inte bli jobbigt, inte i detta läget, för då kommer jag sluta. 

Idag fick jag till och med skälla lite på mig själv när jag försökte övertala mig att ta bilen till hundmats-inköpet! Jag bryr mig inte om att alla åldrar cyklar om mig. Jag rör mig. Jag gör mig själv en ny vana:) och det känns bra! Det får ta lite tid! När den vanan sitter så inför jag en annan vana som är bra för mig! Kanske att cykla lite fortare...;)

Lite i taget, och sådant jag själv tycker är viktigt. Några extra kilon gör mig ingenting så varför ska jag lägga tid och energi på det? Jag vill njuta av livet, och begränsningar påverkar mig tvärtom. Det är spännande att fundera över saker och ting ibland. Att välja en väg som känns bra i mig. Men också att bli lite mer kompis med sig själv och gilla det man ser, att inte alltid ha de mest kritiska glasögonen på sig. Efter 45 år så behöver jag inte dem längre!
:)